Спират ражданията в Общинската болница в Дупница

Спират се ражданията в Общинската болница в Дупница. Решението идва след проведена лекарска среща с медицинския директор Д-р Крум Бонев и част от персонала в АГО, поясни прокуриста на болничното заведение Мария Иванова. В мотивите си тя изтъкна, че като цяло отделението е на загуба и е нерентабилно, тъй като разходите за заплати на персонала са повече от приходите. Намаляването на родилките е сред основната причина за спирането на родилните процеси и затварянето на детска стая. Отделението ще запази своята категоризация, нивото остава същото както досега, просто няма да се работи по клинични пътеки за раждания.

„През миналата година в отделението са родени 165 бебета, което като приходи по клинични пътеки е около 34 хил лв, разделено на 12 месеца прави месечен приход от около 2 800 лв. С тези пари не може да се  самоиздържа дейност раждания , както и да бъдат изплащани заплатите на 5-те медицински сестри и доктора, които работят в детска стая“, поясни прокуриста на лечебното заведение Мария Иванова. Само през изминалата година АГО е било на загуба в размер на 60 хил лв. Прокуриста на болницата допълни още, че на целия персонал, който ще бъде освободен е предложена работа в други отделения. „Неонатолога д-р Джаджаров, ще бъде преназначен в детско отделение.

„Болницата има нужда и от медицински сестри, така че освободения персонал в детска стая също при желание ще бъде преназначен на работа в други отделения на общинската болница. След спиране на ражданията в отделението ще останат на работа 4-ма лекари, заедно с 7-8 акушерки  и 4 санитарки“, допълни М Иванова. Акушер гинеколози  коментираха, че намаляването на обема от дейност със спиране на ражданията постепенно  ще доведе и до закриване на отделението с дългогодишна история.

Мария Иванова разкри още , че има намерения да увеличи обема от дейност в областта на ортопед-травматологията. От следващия месец към Общинската болница ще започнат работа водещи ортопед-травматолози. Това са доц Асьов, д-р Нешев и д-р Илиев.

0 0 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x