Бобов ДолДупницаНачалоСапарева Баня

Среща в Бобов дол заради опасността от закриване на въгледобива и енергетиката в региона

Среща в широк кръг ще се проведе в Бобов дол заради Териториалните планове за трите въглищни района -Стара Загора, Перник и Бобов дол. Според тези планове въгледобива и енергетиката в Бобов дол трябва да бъдат закрити до 2026 година.

На 08.08.2023г. на сайта на Министерство на енергетиката са публикувани Териториалните планове за трите въглищни района -Стара Загора, Перник и Бобов дол за публично обсъждане. Териториалният план за Област Кюстендил, който касае Бобовдолския въглищен район цели закриване на въгледобива и енергетиката в т.ч. „ТЕЦ-Бобов дол”ЕАД в срок до 2026 г. Десетки хиляди заети сега лица ще останат без работа – буквално на улицата. В Териториалният план липсва алтернатива за създаване на устойчива заетост, поради което региона и основно Общините Бобов дол и Дупница ще бъдат обречени на обезлюдяване. Мерките, които визира Териториалния план не водят до сьздаване на заместващи мощности, нито алтернативна и устойчива заетост. Те са насочени предимно към малки и средни предприятия, които нямат необходимия капацитет за изпълнение на подобни проекти.

Единственият срок за закриване на въгледобив и енергетика, който е гласуван от Народното събрание тази година през месец януари е 2038 г. Този срок e заложен и в ПВУ.

Срещата ще се проведе в залата на ОбА Бобов дол на 18 август от 10.30 часа, като за участие са поканени всички заинтересовани страни, включително министъра на енергетика, кметовете от региона, Областна администрация, депутатите от Кюстендилска област, представители на въгледобивните дружества и изпълнителния директор на ТЕЦ „Бобов дол“ и синдикатите.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments