Начало

Създадоха Областен координационен център- Кюстендил за подкрепа на украински граждани

Създадоха Областен координационен център- Кюстендил за подкрепа на украински граждани

Структурира се Областен координационен център за подкрепа на украински граждани. Центърът ще синхронизира работата на местните власти и регионалните държавни органи, за да може да бъде оказана навременна и пълноценна помощ, и подкрепа на украинските граждани, бягащи от войната, които пристигат на територията на област Кюстендил. 

Центърът ще събира и предоставя информация за всички възможни ресурси за настаняване на украински граждани, ще подкрепя кампанията на Българския червен кръст (БЧК) за хуманитарна помощ, ще поддържа връзка с институциите в образователната система, осигуряване на работни места и др. 

Областен Координационен център Кюстендил открива и денонощна телефонна линия за връзка – номерът е 0885939322.

Работа на Областния координационен център Кюстендил в различните сфери:

За преминаващите българската граница има и изисквания, свързани с наличие на зелен сертификат, валиден PCR  или бърз антигенен тест. В случай че лицето няма нито едно от посочените, то подлежи на 10-дневна карантина, която може да бъде намалена след третия ден, ако му бъде направен PCR тест, който излезе отрицателен. 

Когато украински граждани пристигат на територията на област Кюстендил, независимо в коя от деветте общини, следва в тридневен срок да бъдат регистрирани в служба „Миграция“ към всяко Районно управление в общините. Това може да бъде направено от лицето/домакин, което ще даде настаняване или е задължение на общините, ако те предоставят място за настаняване. Трябва да се подчертае още, че регистрацията в „Миграция“ не дава статут на бежанец, това трябва да бъде посочено изрично като желание от всеки.

 

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments