Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ Дупница отбелязаха 75-та годишнина от спасяването на българските евреи

Днес, учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, участници в клуб „ИстОрика“ по проект „Твоят час“ и членове на екипа на младшите посланици на ЕП отбелязаха 75-та годишнина от спасяването на българските евреи. Техният ръководител Маргарита Сапунджиева, сподели, че спасяването на българските евреи е една страница от историята ни, с която имаме право да се гордеем. Тя не е свързана с бляскави сражения и военни победи, а с хуманизъм и дълбоко човешко съпричастие. Ученици от VIII – XII клас се включиха в пърформанс, който обедини в себе си изразните средства на всички изкуства и мълчаливо изиграха сцени от еврейския геноцид.

Гости и съорганизатори  на мероприятието бяха от настоятелството на НЧ „Ген. Георги Тодоров“, град Дупница. Костюмите и реквизитите бяха предоставени от читалище „Ген. Георги Тодоров” и ОбДТ „Невена Коканова” – Дупница.

 През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните – членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на Холокоста, който до 2002 г. се отбелязва на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история. В България е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г. като „Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството“.