ДупницаНачало

Фирми се отказват от договори по поръчки заради липса на достатъчно средства

Със сключени договори, но без стартирала реална дейност са ремонтните дейности по части от улиците „Венелин“ и „Седма Рилска дивизия“ в Дупница. Тъй като спечелените поръчки са на цени от миналата година, най-вероятно фирмите ще поискат прекратяване на договорите. Това каза зам.кмета Олга Китанова.
Общината по никакъв начин не може да компенсира фирмите, които са подали искания за коригиране на сумите, тъй като НС не гласува предложената методика за индексация.

Няма опасност за вече стартиралите обекти като ул. „Орлинска“, бившия Младежки дом и инсталацията за предварително третиране и компостиране коментира Олга Китанова. За там фирмите са дали уверение, че ще успеят да се справят и да довършат обектите.
За водопровода в с. Джерман, на който беше направена само първа копка, фирмата ще изпълни ангажимента си само в рамките на сумата, която са получили като авансово плащане, в рамките на 400 000 лв. Това, което могат да направят е подмяна на 700 м. водопровод. Би трябвало да започнат работа скоро.
Що се отнася до проектите, които община Дупница подаде пред МРРБ засега отговор има по отношение на пътните проекти. Отговора е, че министерството подкрепя общините и би финансирала проекти, но при наличие на финансов ресурс. За проектите в сферата на ВиК сектора няма никакъв отговор. В началото на тази седмица кмета на общината е бил на среща в МРРБ за водопровода в Самораново, но конкретен ангажимент няма.
За селото има подадени проекти за цялостна подмяна на водопровод и изграждане на довеждащ водопровод.
Зам.кметът Олга Китанова съобщи още, че са входирали в деловодството на ОбС искане за одобряване на кредит от 3 800 000 лв. от фонд „Флаг“ за дейностите по изграждане на инсталацията за предварително третиране и компостиране. „Това е мостово финансиране, средствата ще бъдат възстановени веднага след приключване на проекта и верифициране разходите по него“ обясни Китанова. Инсталацията се очаква да бъде готова до края на годината.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments