ДупницаКултураНачало

Фолклорният фестивал „Рила ни гледа“ се отлага за 2021 година

11-тото издание на Фолклорният фестивал „Рила ни гледа“, който трябваше да се проведе в средата на месец юни се отлага за следващата година. „Догодина с нови сили ще се съберем много по-ентусиазирани, много по-подготвени“ каза директора на фестивала Дилиана Диканска. Тя допълни, че е обмисляла по-късна дата за провеждане на фестивала, но предвид обстановката и невъзможността на колективните да се подготвят подобаващо за явяване пред жури с оценка е преценила, че е по-добре тази година да няма фестивал. Освен това в тази обстановка събирането на много хора от различни градове от страната, а и от чужбина е опасно коментира Диканска. За тази година е имало заявки от колективи от Молдова и от Украйна.

Догодина предстои и юбилей, за който сега започва подготовката. С концерт на 14 февруари ще бъдат отбелязани 15 години от както Дилиана Диканска ръководи школите по народни танци към НЧ „Зора“. Първоначално плановете били за една сериозна подготовка през лятото, но заради епидемиологичната обстановка репетициите няма да бъдат толкова стриктни.

Засега започват репетиции на 1 юни и то на открито. Имат разрешение от община Дупница да провеждат заниманията си на парк Рила, като ще се спазват всички мерки, за да се запази здравето на хората.

В тази ситуация подготовката за концерта ще бъде труда и все още е рано да се каже дали ще се осъществи напълно първоначалния замисъл – концерта да бъде в две части , като в първата да бъде поставен спектакъла „Легендата живее“, а във втората да бъде направена една ретроспекция от първите танци, които са били по-лесни за изпълнение и се стигне до сюжетно-драматичните и камерни.

Надявам се да успеем да се подготвим и да се представим на нивото, на което дупнишката публика е свикнала да ни гледа“ завърши Дилиана Диканска.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments