ДупницаНачало

ЧЕЗ спря тока на ВиК Дупница

Проблемите във ВиК Дупница се задълбочават. Заради натрупани задължения към ЧЕЗ, тока на административната сграда на ВиК е спрян. Засега от електроразпределителното дружество уверяват, че няма да прекъсват захранването на помпите и останалите съоръжения на дружеството.

За да бъде погасена минималната вноска и да бъде пуснат тока в сградата, ОбС Дупница гласува да бъде подпомогнато дружеството с 50 000 лв. Решението на съветниците беше единодушно. С решението си ОбС Дупница допусна предварително изпълнение. Дружеството обаче ще трябва да възстанови сумата от 50 000 лв. в срок от 2 години. Управителят на ВиК Красимира Иванова беше в зала да даде разяснения за конкретния казус. Тя ще бъде изслушана подробно следващата седмица на редовно заседание на ОбС когато ще се разглеждат отчетите на дружествата.

Към нея обаче има очаквания за справяне със ситуацията в дружеството, въпреки, че всички са наясно, че без увеличение на цената на водата това няма как да се случи. Отново беше припомнено, че цената не е увеличавана от 2010 година.

Ситуацията се усложнява и от факта, че община Дупница не може да излезе от ВиК Асоциацията, за да може дружеството от своя страна да подготви бизнес-план, а без такъв няма как да се увеличи цената на водата.

Ако не видим реформи и погасителен план в кратки срокове ще преминем към смяна на мениджърския екип“ каза Костадин Костадинов. Емил Гущеров пък поиска все пак да и се даде 6 месеца вот на доверие. Препоръчаха на управителя и да затегне контрола по отношение събираемостта от абонати.

Преди началото на заседанието на ОбС, общинските съветници от БСП прочетоха декларация във връзка със зачестилите оплаквания за задължителна подмяна на водомери.

Чл. 34а. (Нов – ДВ, бр. 63 от 2012 г., в сила от 17.08.2012 г. (*)) (1) от Наредба №4 – Периодичните проверки на индивидуалните водомери като средства за измерване и разпределение на изразходваното количество вода в сгради – етажна собственост, се извършват през 10 години.

Т.е. говори се за проверки, а не подмяна.

Относно 10 годишната годност, възникват въпроси дали датата на производство или датата на монтажа и пломбирането на водомера ли ще се счита за валидна?

В някои от домакинствата са поставени нови водомери. Това, означава, че хората не могат да бъдат задължени на общо основание, а след установяване, че водомерът е стар или не е минал периодична проверка.

Хората трябва да знаят за възможностите, които имат за избор на услуга – всяко домакинство да закупи нов уред – водомер или да се възползва от метрологична проверка на стария, в зависимост от това, кое за него е икономически по-изгодно, в условията на растяща инфлация или пък въобще да не закупи или провери своя водомер, тъй като скоро е извършил подмяна.

Гражданите трябва да бъдат запознати с възможностите, които имат, същността на услугата и нейната себестойност“ посочиха от БСП.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments