Четири деца от Дома за деца лишени от родителска грижа „Иван Кюлев“ в Гоце Делчев са приети в инфекциозното отделение на болница с хепатит А

Четири деца от Дома за деца лишени от родителска грижа „Иван Кюлев“ в Гоце Делчев са приети в инфекциозното отделение на болница с хепатит А- по известен като болестта на мръсните ръце. Децата са приети в гоцеделчевската болница на 15 и 19 септември. За тях се полагат всички необходими грижи и в момента състоянието им е добро съобщава началника на здравното заведение д-р Мария Радойкова.

На 15 септември четирите деца, които не живеят постоянно в Дома за деца лишени от родителски грижи, отишли в дома ,а служителите забелязали ,че нещо не е наред със здравословното им състояние. Потърсили медицинска помощ и след като били прегледани е установено, че са заразени от хепатит А. Директора на институцията Костадин Ендрев информира, че децата са дошли болни след лятната ваканция.

От Регионалната здравна инспекция в Благоевград казаха, че са направили проверка в дома и установили, че хигиената е добра, имало и достатъчно препарати за дезинфекция. Обясниха ,че заразените деца са пристигнали в дома вече болни, тъй като инкубационният период на болестта е 45 дни. Направили предписания какви мерки да бъдат взети. От Здравната инспекция казаха още че са информирали личните лекари в града както и медицинския персонал в училищата където учат болните деца за повече бдителност , тъй като заразени деца може да има още . Инфекцията се предава най-често чрез заразена вода или храна.