ДупницаНачало

Ще влязат ли скоро планинските спасители от Дупница в базата край Седемте рилски езера ?

Строежът на Контролно- информационен пункт „Седемте рилски езера“ е напълно завършен. По последна информация до края на месеца се очаква да има и официално подписан договор за съвместно ползване между Дирекция „Национален парк Рила“ и ПСС при БЧК –за нуждите на отряд Дупница. Това стана ясно от коментар на Дирекцията във Фейсбук.
С наличието на този дого
вор планинските спасители от Дупница вече съвсем официално ще имат така дълго чаканата база. Отрядът ще може да осигурява целогодишни дежурства от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. Припомняме, че сагата с построяването на базата на планинския спасителен отряд от Дупница започна преди около 10 години. След няколко провалени процедури, промени в проектната документация или други спънки, които тогавашното управление на ДНПРила“ не бързаше да разрешава, първа копка на строежа бе направена преди 2 години. Изпълнението след спечелена поръчка бе поверено на дупнишка фирма с цена за строежа в размер на 469 231 лв. без ДДС, а финансирането за направата на сградата дойде от ПУДООС. После обаче се оказа, че в поръчката, проведена от Дирекцията на парка, не е предвидено оборудването за помещенията на планинските спасители.
Въпреки това казусът с базата е напът за приключи и то успешно. А най- доволни, разбира се ще са спасителите от Дупница, които за момент бяха изгубили надежда, че това реално ще се случи. Ако наистина обещаният договор за съвместно ползване бъде подписан, съвсем на прага на силния летен сезон в планината, спасителите ще могат да влязат официално във владение и да ползват необходимите им помещения.
Другата част от сградата ще бъде информационен център на Нацинален парк „Рила“.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments