ДупницаНачало

Ще получи ли финансиране община Дупница за водните си проекти?

Община Дупница кандидатства за финансиране пред МРРБ с 5 обекта – цялостна подмяна водопровод на село Самораново, изграждане на локални и водопровод в периметъра на Автокъщите край Дупница, дофинансиране за подмяна водопровода в село Джерман, изграждане на водопровод за селата Баланово-Палатово и ремонт на помпена станция “Таушаница”.

Преимущество по отношение на ВиК проектите ще имат тези общини, които са членове на областни асоциации по ВиК. Това става ясно от изявление на министър Гроздан Караджов. Ако консолидацията на една област не е напълно завършена и в нея има общини, които се обслужват от общински ВиК оператор, те няма да могат да получат финансиране. Достъп до такова обаче ще имат другите общини от областта, в които услугите се предоставят от едно водоснабдително дружество. Каква ще бъде ситуацията с Дупница остава да проследим, тъй като община Дупница има заявление за напускане, но реално не е напуснала и не е причината за неконсолидираната асоциация. Извън нея на практика е Сапарева баня. Община Дупница обаче продължава да се обслужва от общинския ВиК оператор. До навлизане на територията на общината от страна на „Кюстендилска вода“ така и не се стигна, въпреки, че няколко пъти такава точка влизаше в дневния ред на заседанията на Асоциацията. Неведнъж беше обявявано, че кюстендилския воден оператор няма капацитета на този етап да поеме община Дупница. Как ще се отрази цялата тази неяснота върху проекта за цялостна подмяна на водопровод в с. Самораново предстои да разберем, особено след е ясно, че в селото ще се строи модерен затвор. Конкретно за разрешаване на този проблем ангажимент още преди няколко месец пое народният представител Снежанка Траянска. Тогава на среща в Самораново присъства и зам.министъра на правосъдието. Припомням, че притесненията на саморанци са свързани с водоподаването, което ще бъде затруднено допълнително след изграждането на затвор на нарушителите и обучителен център за работещите в системата.

Срокът за завършване на строително-монтажни работи по финансираните от министерството през тази година обекти ще бъде 31 декември 2023 г.

Към момента няма определен лимит за финансирането на един проект. Дали да се въведе такъв ще се прецени, след като подадените предложения бъдат разгледани.

Класирането на проектите ще започне по критерии, с които министерството е работило досега. Те се прецизират и, когато това бъде направено, ще бъдат публикувани на интернет страницата на министерството. Предвижда се това да се случи през юни.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството са подадени заявки от общините за финансиране на 268 обекта от общинската пътна мрежа на обща стойност близо 1 млрд. лв. След обявяване на допълнителния 15-дневен срок за кандидатстване са получени още 95 проекта за около 317 млн. лв. В министерството са подадени и над 900 ВиК обекта за близо 1,5 млрд. лв.

Предвидените за целта средства по бюджета на МРРБ за тази година са 500 млн. лв. – по 250 млн. лв. за общински пътища и за ВиК проекти.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments