ДупницаНачало

Ясни са номинациите за званието „Почетен гражданин на Община Дупница” и отличията „Почетен знак“ и “Почетна значка“

Освен оперния певец Диман Панчев, другото предложение за званието „Почетен  гражданин на Дупница“ е за 92- годишния доц. д-р аpx. Toдop Toплийcĸи. Той e poдeн в Дyпницa пpeз 1930 г., син е на живописеца Димитър Топлийски . Завършва гимназия „Христо Ботев“ в родния си град през 1948 год . Приет е за студент в архитектурния факултет на гр . Варна, впоеследвие се премества във Висшия институт по архитектура и строителство- София където се дипломира. От 1957 год . вече е началник на „Стройремонт “-Дупница. В този период изработва градоустройствени планове на жилищни комплекси и квартали в града ни. Проектира градоустройствените планове на населените места: Джерман, Гюешево , Слокощица , Горановци  и др . Автор е на проекти за търговско- административни сгради, културен дом, спортен комплекс, ж.к „Бистрица “, квартал „Муструков “, кв . „Хр .Ботев“ в града ни и редица жилищни сгради в градовете Дупници , Кюстендил, Сапарева баня, Бобов дол и др . Арх .Тодор Топлийси  изработва идейно- застроителен  план на курортна зона в с. Бистрица , както и идеен проект за пионерски дом в гр . Дупница. Проектира кооперативен пазар и подземен паркинг за 140 автомобила в гр .Дупница. Прави и архитектурно- художествено оформление на пешеходна зона и подробен застроителен  план в централната градска част на Дупница. По негова идея се прави разширение на Българска народна банка, Културен дом и читалище в града ни. Ръководи проектантски колектив за разработването на Общ градоустройствен план на Дупница в периода 1970-1975 год . Той разработва такива и за много други градове в България.Освен като активен преобразувател  на облика на града ни и на много други български населени места арх . Тодор Топлийски  твори и като художник – акварелист. Има реализирани повече от десет самостоятелни изложби, една от които е в Люксембург през 2018 год . и в София, по случай председателството на България в Европейския съюз. Историята на фамилия Топлийски  е дълбоко преплетена с историята на Дупница от края на ХІХ и през целия ХХ  век. Три поколения свързват своя житейски път със стопанско-икономическия, обществен, просветен и творчески напредък на град Дупница. Това са мотивите за предложението арх . Тодор Топлийски  да бъде да удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Дупница”.
Освен това звание на тържествената сесия на ОбС  утре ще бъдат гласувани и номинациите за удостояване с отличието „Почетен знак на Община Дупница“. Предложенията са три. Посмъртно за ген.Иван Томов, който първоначално бе предложен за „Почетен гражданин“ от запасните офицери и Военното читалище. Другите две номинации за отличеието  „Почетен знак“ са борецът Кирил Милов и кикбоксьорката Алисия Сусанина.
На сесията ще бъде гласувани и пет предложения за удостояване с отличие „Почетна значка на Община Дупница“. Номинирани  са: таекуондистът  Александър Джорджев , младата волейболна надежда Ивайло Дамянов, състезателите на СК “Патриот“ Мартин Миладинов и Сашко Николов, както и и Агница  Георгиева – Спирова (посмъртно ) , която е била виден учител по БЕЛ . Тържествената сесия на ОбС Дупница по случаи празника на града започва утре в 10 часа.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments