132 години от Съединението на България

Точно в 10,14 часа днес, кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев започна преписа на “История славянобългарска”. На днешният ден, преди 132 години е обявено Съединението на Княжество България с Източна Румелия, а прокламацията, с която се обявява временното правителство се счита, че е подписана точно в този час. “Надявам се, че това начинание ще обърне повече внимание на нашите деца, които ще се включат в преписа. Пошегувах се, че ръката ми започна да трепери като започнах да пиша, но написаното от Паисий няма как да не те накара да се чувстваш горд от историята на България. Не малко знаят миналото на България, но и много не знаят, и това начинание съм убеден, че ще ги накара да се поинтересуват и разберат, че трябва да сме горди българи с велика история”, сподели инж. Чимев.

Той предаде специално изработената за целта книга на НЧ “Зора”, които поемат щафетата.

В преписа, по график се включват всички читалища и училища, като именно директорите ще бъдат тези, които ще определят учениците, които да се включат. Целият препис ще бъде готов до празника на Дупница – 19 октомври, когато ще бъде представена на тържествената сесия на Общински съвет.
Честването на празника продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Опълченците от Дупница.
Цветя поднесоха oт кметския екип, общински съветници и граждани. Освен рецитал на общинския духов оркестър, празникът продължи и с концерт на пл. Свобода.