ДупницаНачало

145 години свободна Дупница!

Днес се навършват 145 години от Освобождението на Дупница на турско робство. Възстановката на историческите събития от 1878 година, направена по спомените на историка Никола Лазарков, който подробно описва този ден, събра стотици дупничани.
На 02.01.1878 г. (по стар стил
или 14 януари по нов ), към три часа по пладне, населението на града, начело с местните първенци и духовенството, в северната част на града посрещат руските войски от състава на IV Мариопулски полк, водени от майор Иван Орлински.
Майо
рът слиза от коня, целува кръста и ръката на свещеника и обръщайки се към насъбралото се множество казва: – „Св. Отче! И Вие, граждани на Дупница! Гусудар император, послал руское войнство для освобождение, еднокръвним нам българского народа от турским владичества.
По приказание убо моего началника, Я приехал с моим ескандронам заети город.
Да здраствуват граждание – ура!”
След посрещането на руския майор и войниците му започна „шествието на свободата“ , което пое по същия маршрут, както и преди 145 години. Поднесени бяха венци и цветя на паметната плоча на майор Орлински, след което шествието продължи по ул. “Орлинска”, после по ул.”Николаевска”, за да стигне до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дом на техниката, където също бяха поднесени венци и цветя. Емил Севдин от Исторически музей Дупница пък ни върна в дните преди вестта за Освобождението на града и околията.  Дупничани продължиха празника, хванати ръка за ръка, с дълги и кръшни хора.
В пресъздаването на събитията от преди 145 години се включиха танцьорите от танцов състав танцов състав “Зора” към НЧ “Зора” , ФТА „Дупница“ и ДЮФА „Дани“ и младите музиканти от „103 градуса” при НЧ “От извора-2013” от Сапарева баня. В ролята на майор Орилнски за втори път влезе Ивайло Йорданов , а в основата на възстановката бе отново хореографът на ФТА „Дупница “ Воин Войнов.


абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments