19-годишния Любослав Ганев хвана кръста на Богоявление в Кюстендил

 

21 смелчаци се включиха в ритуала по изваждането на Богоявленския кръст в Кюстендил.19-годишния Любослав Ганев извади кръста от ледените води на река Банщица.Той е състезател по ЕММ и е възпитаник на Спортно училище”Васил Левски”.Преди да се насочи към бойните спортове Любослав е тренирал джудо.
“Усещането е много хубаво и много приятно,пожелавам да го изпита всеки.Трябва да вярваш и да имаш кураж да скочиш в ледените води.Обичам и уважавам българските традиции,пожелавам на кюстендилци да са живи и здрави през новата година “,каза Любослав Ганев.


Хиляди жители на Кюстендил бяха събрали около коритото на река Банщица за да наблюдават ритуала по хвърлянето на богоявленския кръст.Така те почетоха един от най-големите християнски празници в българския календар.Денят,в който св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан.
Празника започна с литийно шествие от църквата “Успение Богородично” до моста при Трето ОУ “Проф. Марин Дринов”,където бе отслужена света литургия от архиерейския наместник оцет Генади Генадиев.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments