ДупницаНачало

19 октомври – празник на Дупница

Тържествено заседание проведе ОбС Дупница по случай празника на града. С решение на общинските съветници бяха връчени званията „почетен гражданин“, „почетен знак“ и „почетна значка“ на заслужили дупничани. Преди това кметът на община Дупница Методи Чимев поздрави жителите на общината. „Градът живее с мечтите на всеки един от нас“ каза градоначалника и допълни, че е признателен на всеки, който гордо нарича себе си дупничанин. „Дупница ще е толкова голям град, колкото да големи мечтите ни“ завърши речта си Чимев.

Сред официалните лица, които уважиха празника беше областният управител Александър Пандурски, който поздрави жителите на общината.

По време на тържествената сесия на ОбС бяха връчени звания на заслужили дупничани. За „почетен гражданин“ беше обявен доц. д-р арх. Тодор Топлийски, син на живописеца Димитър Топлийски. Званието му беше връчено за приноса към различните аспекти на живота в общината. Той е проектирал градоустройствените планове на редица населените места. Автор е на проекти за търговско- административни сгради, културен дом, спортен комплекс, ж.к „Бистрица“, квартал „Муструков“, кв. „Христо Ботев“, проектира кооперативен пазар и подземен паркинг за 140 автомобила в гр.Дупница. Прави и архитектурно- художествено оформление на пешеходна зона и подробен застроителен план в централната градска част на Дупница. Освен всичко това той твори и като художник – акварелист. Има реализирани повече от десет самостоятелни изложби. Историята на фамилия Топлийски е дълбоко преплетена с историята на Дупница от края на ХІХ и през целия ХХ век. Три поколения свързват своя житейски път със стопанско-икономическия, обществен, просветен и творчески напредък на град Дупница.

Със званието „почетен гражданин“ беше удостоен и оперният певец Диман Панчев, който в момента е част от Бургаската опера.

Почетен знак“ беше връчен на ген. Иван Томов, посмъртно, борецът Кирил Милов и кикбоксьорката Алисия Сусанина също получиха „почетен знак“.

Тази година беше връчено званието и „почетна значка“ с нея бяха удостоени таекуондистът Александър Джорджев, волейболиста Ивайло Дамянов, кикбоксьорите Мартин Миладинов и Сашко Николов, посмъртно беше удостоена със званието преподавателят от БЕЛ Агница Георгиева-Спирова.

По-късно на пл. “Свобода” беше отслужен архиерейски водосвет от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит в съслужие с повече от 13 свещеници.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments