3 годишнини отбелязаха в бободолското село Новоселяне

Днес беше отбелязана 180та годишнина от рождението на Васил Левски, както и 150 години от сформирането на първия таен революционен комитет в Дупнишкия край, както и 85 години от създаването на НЧ „Васил Левски“ с. Новоселяне.

Преди няколко години със средства от дарения в центъра на селото беше издигнат паметник на Васил Левски. Днес той беше обсипан с цветя от признателните българи.

В деня, в който се отбелязва годишнината от рождението на Апостола на свободата, в Новоселяне откриха и две паметни плочи. Едната се намира на входа на черквата „Св. Теодор Тирон“, от която разбираме, че през 1867 година при строежа на черквата като майстор-строител и бояджия 20 дни работи Васил Левски и подготвя създаването на таен революционен комитет. Втората плоча се намира на центъра на селото, в непосредствена близост до паметника на Левски, на нея са изписани имената на 13 жители на Новоселяне, участници в тайния революционен комитет – разказа председателя на НЧ Васил Левски, Йордан Антов.

И двете плочи са направени с дарения. Всеки колкото е могъл толкова е дарил, за да не потънат в забрава имената на смелите жители на Новоселяне.

Организаторите бяха подготвили и богата музикална програма, в която се включиха състави от Мало село, Сапарева баня, Крайници, Ковачевци, Невестино, Земен и Таваличево.