4 обекта в Дупница стават архитектурни забележителности с национално значение?

Крепостта “Кулата”, “Джамията”, “Часовниковата кула” и бившият “Младежки дом” да станат архитектурни забележителности от национално значение, иска в писмо до Министерство на културата кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев. С промяната на статута им от местно в национално значение, ще се даде възможност на Общината да осигури много по-лесно и повече средства за възстановяването им, тъй като собственото участие за финансирането от местния бюджет ще бъде в пъти по-малко обясниха от пресцентъра на администрацията. За Часовниковата кула и ремонтът й с прилежащите части, Община Дупница кандидатства за финансиране по трансгранично сътрудничество, за “Джамията” до дни ще бъде обявена поръчката за изпълнител, който да я възстанови като средствата са изцяло от местния бюджет.
“Поискали сме да бъдат определени границите, режима на опазване и статута на другa забележителност “Свети Спас” край село Червен брег като недвижими културни обекти. В следващия етап ще бъде подаден
о и предложението за Аракчийски мост за паметник от национално значение, което да ни даде възможност за финансиране впоследствие, с което да го възстановим. Очакваме да направим среща по темата и предложенията ни в културното министерство”, коментира инж.Чимев.
Жителите на община Дупница могат да предлагат сгради и терени, които да бъдат определени като недвижима културно-историческа ценност като запишат и мотивите си за това. Предложенията да се изпращат на hmuseum_dtsa@mail.bg.

Към настоящия момент част от обектите са в лошо състояние, някои от тях се рушат, по други от години не са правени проучвания.

0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments