ДупницаНачало

42 000 000 лв. е проекто-бюджета на община Дупница

С около 42 000 000 лв. ще разполага община Дупница за тази година. Толкова е рамката на проето-бюджета, като зам.кмета по стопанските дейности Олга Китанова уточни, че той може да претърпи промени след приемане на националния бюджет. „Смел и предизвикателен, антикризисен“ така го определи зам.кмета по стопанските дейности на община Дупница Олга Китанова. „Въпреки тежката ситуация, общината не може да си позволи да намалява инвестициите“ каза Китанова. Тя допълни, че нямат намерение да гасят уличното осветление, въпреки драстично по-високите сметки за ток. Сумата за капиталовите разходи е увеличена с 15 % в сравнение с миналата година. Голяма част от предложенията на групите общински съветници са намерили място в тазгодишния бюджет на община Дупница.

Общата сума на инвестиционната програма е 6 300 000 лв., като са разпределени по два списъка. Първият капиталови разходи, които са нови за община Дупница и се очаква да бъдат изпълнени тази година. Сумата там е 4 800 000 лв.- ремонт на ул. „Венелин“, ремонт и подмяна на водопровод по ул. „Седма Рилска дивизия“, изработване на ПУП за Гиздова махала, изграждане на канал в с. Блатино, предвиждат се 162 000 лв. за изграждане на ново игрище с поливна система на ст. „Бончук“, обновяване на зелената система и монтиране на поливна система в Градската градина , спортна площадка в с. Яхиново, основен ремонт на площад в с. Самораново, подмяна на част от водопроводите в Самораново, Яхиново и Крайници.

Във вторият списък за текущи разходи попадат малко над 20 обекта, там планираната сума 1 500 000 лв. Като част от предложенията включват осигуряване на достъпна среда до Градската градина, за което са предвидени 40 000 лв., очаква се становището на главния архитект къде може да бъде направен той. Предвижда се още ремонт на три градски стълбища, изграждане на туристическа екопътека между Самораново и Бистрица, проучвателен сондаж в с. Джерман, за да бъде решен проблема с водоподаването в селото, изграждане на тротоар по ул. „Патриарх Евтимий“, клетки за разхождане на домашни любимци, ремонт на кметството в с. Червен брег и Блатино, подмяна на оградата на езерото в парк Рила и др.

За рехабилитация на уличната мрежа в града са заложени 500 000 лв., за селата 220 000 лв., за четвъртокласната пътна мрежа 50 000 лв.

От общината обмислят редуциране на цените на барбекютата на парка, както и таксите за ползване на Спортната зала, обмисля се и увеличаване на таксата за ползване на общинските жилища, която не е променяна от 14 години. В момента наематели плащат по 0,35 лв./кв.м.Това обаче ще бъде направено с промяна в Наредбата, като преди това ще бъде качено на сайта на общината.

На обществено обсъждане ще бъде подложен и бюджета на община Дупница, след като станат ясно точните параметри. Очаква се бюджета да бъде гласуван на заседание на ОбС през април.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments