ДупницаНачало

80 години от спасяването на българските евреи

На церемония в Дупница бе отбелязан Деня на спасяването на българските евреи.
Българските евреи всеки един ден помнят тази доблестна постъпка от преди 80 години , прецедент в историята на Европа“, каза председателят на Регионалната еврейска организация „Шалом” Леонид Хаздай. Проф. Рахамин Шекерджийски пък определи Дупница като „оазис на толерантността“. Бе припомнено за лишенията, на които преди 80 години евреите са били подложени, ограниченията на гражданските и човешките им права, отнемането на имущество и други антисемитски мерки. В Дупница обаче винаги е имало солидарност между българи и евреи.
Венци пред паметните плочи на евреите бяха поднесени от името на Общината, на Общинския съвет, на Регионалната организация на евреите „Шалом“ политически партии и други. Много са евреите оставили траен отпечатък върху развитието не само на страната, но и на Дупница и региона. Десетки евреи от града загиват за обединението на България. Техните имена са изписани на иврит на паметните плочи .
През месец май се очаква да бъде открит паметникът на Димитър Икономов в Градската градина, който ще бъде поставен в непосредствена близост до родната къща на видния дупничанин. Инициативата за паметника е на организацията „Шалом“.

 

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments