90% от кестените у нас са болни

На кръгла маса, организирана от ЮЗДП, бяха разисквани проблемите и перспективите за развитие на кестеновите насаждения и грижите за съхраняването на този уникален природен дар. Кестенът страда от редица болести и неприятели и за да бъде запазен като вид, са необходими активни лесовъдски действия за подобряване на състоянието му, каза д-р инж. Светозар Михайлов в Брежани. В района на селото има два вида насаждения – едните са на около 200 години, а другите са засадени в края на 70-те и 80-те години на миналия век. Според международно изследване брежанският кестен има уникални генетични дадености и заслужава да се съхрани за поколенията.

Кестенът има изключително ценни качества като есенна храна.

От кестените може да се направи и хляб, който да се използва при диетичното хранене. Кестените са богати на минерални соли, главно калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо. Що се отнася до маслото от кестените, то намира широко приложение в сладкарската промишленост. Печените кестени са перфектно средство да се стоплите през зимата и да се почувствате добре.

Кестенът е от семейство Букови и е бил известен още на първобитните хора, тъй като овъглени кестени са били намерени в селища от каменната и бронзовата ера. Смята се, че до 5 век пр. н. е. кестени са се отгелждали само в Мала Азия и Гърция, а от там са се разпространили по цялото Средиземноморие и Южна и Централна Европа. Те са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното. Обикновено са го смесвали с ръжено, пшенично, а по-късно и с царевично брашно и са приготвяли хляб и сладкиши. След като са пренесени картофите, кестените са останали на заден план в храната на хората и животните.